Ką Suvalgyti?

Velingtono kepsnys
Publikuota 13. Lap, 2009, autorius - kategorija Apie viską, Jautiena, Pagrindinis patiekalas

skanaus

Norė­josi kažko kla­si­ki­nio ir jau­tie­niško, bet ne stro­go­novo :) Inter­nete jau senai buvau paste­bė­jęs ši patie­kalą, bet vis nesi­ry­žau daryti. Bijo­jau suga­dinti jau­tie­nos išpjovą :) Pri­bren­dau. Pažiū­rė­jau Gor­don Ram­say siū­lomą šio patie­kalo variantą ir dariau beveik pagal jį. Nors patie­ka­las ir pra­ban­gus (išpjova, vytin­tas kum­pis (pros­ciutto)), bet buvo verta. Gami­ni­mas gal kiek ir sudė­tin­gas, bet man patinka iššūkiai.

Pir­mas iššū­kis buvo nusi­pirkti išpjovą. Čia ne kum­pis ar spran­dinė, daž­nai tokios neper­kam, ir įgū­džių tam nėra.Kitas iššū­kis, suvy­nioti viską taip, kad neiš­si­leistų :) tam nau­do­jau mais­tinę plė­velę. Ir paga­liau viską iškepti. Kaip jau tur­būt paste­bė­jote, man patinka medium rare — pusiau iškepti keps­niai. Vidu­rys būna rau­do­nas, nors ir iške­pęs, sun­kiasi raus­vos sul­tys.  O mano bran­gia­jai rei­kia visiš­kai iške­pu­sio, nes ji gal­voja, kad raus­vos sul­tys tai krau­jas. Ši kartą rei­kėjo ilgai įti­ki­nėti, kad sul­tys ne krau­jas :) Antrą kartą val­gytų, jei būtų pil­nai iškepę :)

Ši kartą vėl džiau­giaus, kad orkaitė turi mėsos ter­mo­metrą :) Nors pirk­da­mas ją, gal­vo­jau, kad nerei­ka­lin­ges­nio daikto tur­būt nebūna. Va kaip vis­kas pasisuka.

  • 500 gr. jau­tie­nos išpjovos;
  • 500 gr. grybų (aš ėmiau kaž­ko­kių rudų pie­vagry­bių :) );
  • 250 gr. šal­dy­tos sluoks­niuo­tos tešlos;
  • gars­ty­čių;
  • 1 svo­gū­nas;
  • 1 kiau­ši­nio trynys;
  • vytinto kiau­lie­nos kum­pio (pvz. pros­ciutto di Parma).

Sutvar­kome mėsą — nupjaus­tome saus­gy­sles (sida­bri­nės sto­ros plė­vės, kurios neįkan­da­mos), kiek įma­noma plė­ves (jos jau įkan­da­mos :)). Pad­ru­ski­nam, papi­ri­nam ir pake­pam gerai įkai­tin­toj kep­tu­vėj su alie­jum iš visų pusių. Nevar­ty­kite mėsos šakute — išbėgs sultys.

kepam verčiam apkepam visas puses
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Kep­kite kiek­vieną pusę tik vieną kartą. Paru­davo ver­čiat, paru­davo — vėl ver­čiat. Klau­siate, kam rei­kia apkepti? Apkepti rei­kia tam, kad kepant orkai­tėj iš mėsos neiš­bėgtų sul­tys. Apke­pusi mėsos išorė lyg plė­velė sulaiko sul­tis. Apke­pu­sią išpjovą dedam į lėkštę ir apte­pam garstyčiomis.

apkepė aptepam garstyčiom
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Į kep­tuvę kur kepė mėsa dedam smul­kintą svo­gūną. Kol keps svo­gū­nas rei­kia su vir­tu­vi­niu kom­bainu arba smul­kin­tuvu susmul­ki­nam grybus.

susmulkinam grybus pakepam
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Juos irgi dedame į kep­tuvę. Kepame tol, tol kol iš grybų išga­ruos van­duo ir gau­sime tokia apy­sausę košę. O iki to, pasi­tie­siam plė­velę, ant jos išdė­lio­jam kumpį. Ant kum­pio tepame iškeptą grybų masę. Į vidurį dedame išpjovą. Viską stan­džiai suvy­nio­jame ir dedame į šal­dy­tuvą kele­tui minučių.

kumpis užtepam grybus suvyniojam
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Ant ati­tir­pin­tos teš­los lakšto dedame ištrauktą iš šal­dy­tuvo “vynio­tinį” (rei­kia nepa­miršti nuimti plė­velę :) ). Visą likusį teš­los plotą apte­pam plaktu try­nių — bus kaip kli­jai. Mėsą suvy­nio­jam į tešlą, jei kur rei­kia dar pate­pam tryniu.

aptepam tryniu tešlą dedam į skardą
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Dedame į skardą, apte­pam try­nių, įpjau­nam keliose vie­tose. Šau­nam į iki 200 laips­nių įkai­tintą orkaitę. Kep­sime maž­daug 30 min, arba  kol tem­pe­ra­tūrą mėsos vidu­ryje bus ~60 laips­nių (lai­kas pri­klauso nuo dydžio). Iškeptą mėsą nepa­mirš­tam palai­kyt 10 min!!! :) ir tik po to pjaustyt.

iškepė
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Gar­ny­ras

Bul­ves su lupe­nom ver­dame pasū­dy­tam van­deny 8 min. Tada nuplau­nam šaltu van­de­niu. Bul­vės bus tik apvi­ru­sios, bet vidu­riai žali.

bulvytės
Norė­dami pama­tyti dides­nes nuo­trau­kas — spau­s­kite ant jų.

Pjaus­tome į ketu­rias dalis. Kepame kep­tu­vėj su alie­jumi arba sviestu, pabars­tome druska, kmy­nais, kuminu — kas ką mėgsta.

Ska­naus

skanaus

Žymos: , , , , , , , , , , , , , , ,



16 komentarai straipsniui “Velingtono kepsnys”

  1. ZD2009.11.13.

    Na va iskart jau­ciasi, kad bloga vyri­skis raso. Mesa! Daug mesos! Rim­tos mesos! :))) Saunumelis!

    Beje, as irgi nesu didele rau­donu mesos siul­ciu fane.. Nors anyta — medike — vis lie­pia tokia val­gyt.. Geriau­sias gele­zies sal­ti­nis, anot jos.

  2. ZD2009.11.13.

    Vajej koki baisu ava­tara uzli­pino… ;-O :))

  3. Eglė2009.11.14.

    Nors aš mėsos neval­gau, bet tas medium rare dai­lus raus­vu­mas raus­vu­mas, tai tik­rai labai gerai atrodo. Oooo maniš­kis apsi­džiaugtų tokį rei­kalą ant stalo pamatęs 😉

  4. Paulius2009.11.14.

    Užu­sie­nyje jau būtų pava­dinta well done:) Nors man kaip tik tokia “kon­sisten­cija” tinkamiausia :)

  5. Eglė2009.11.14.

    Kad čia ne well done — tai fak­tas 😀 Dar būtų galima gin­cy­tis dėl medium rare ar medium, be well done?

  6. egidija2009.11.14.

    oi seniai šitas ska­nu­my­nas mano sąraše, bet … nu tin­ginė esu :(

  7. Giedrė2009.11.26.

    išban­dyta :) mėsytė tik­rai labai skani, nors man labiau patiko bul­vės :) ačiū už slaptą mintį, kaip jas rei­kia ruošti. PAGALIAU :) dariau taip — pavi­riau 8min, (pasi­rodo to ir trūko iki tobu­ly­bės), kepiau su stam­biai mal­tais pipi­rais, roz­ma­rinu, tru­pu­čiu drus­kos, pomi­dorų mil­te­liais, bazi­liku (miši­nys — Moza­rella). Gar­ny­rui dar pasi­ruo­šiau rau­gintų kopūstų. tota­liai tinka. Bul­ves vie­nas galima val­gyti su rau­donu pesto padažu. žiau­riai skanu!
    AČIŪ! labai tei­sin­gas blogas ;]

  8. skaniai.lt2009.12.03.

    Res­pec­tux už Veling­tono kepsnį :)

  9. […] Beje span­guo­lės pasi­rodo tinka, ne tik prie paukš­tie­nos, bet ir prie kiau­lie­nos. Prie šio keps­nio tiks bul­vės, paruoš­tos kaip čia. […]

  10. […] bloge dar nebuvo jau­tie­nos išpjo­vos kepimo? Prieš maž­daug 5 mėne­sius gami­nau Veling­tono kepsnį, kuriam rei­kėjo išpjo­vos. Tada, dar būda­mas pakan­ka­mai žalias rašiau, kad nelabai […]

  11. Agne2010.06.09.

    Pau­lius visiš­kai tei­sus — lie­tu­viai tik­rai linkę kepti mėsą ilgiau — Pran­cū­zi­joje ar Bel­gi­joje toks keps­nys jau būtų lai­ko­mas “bien cuit”. Neap­si­gau­kit keliaudami :)

Palikti komentarą

 

Naujausi Komentarai

Populiariausi

      

hipster.lt

Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!

5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“

1a

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