Užtruks — marinavimas 8 val., gaminimas — 30 min.
Šį kartą nusprendžiau išsikelti sau iššūkį — iškepti jautienos kepsnį, ir ne iš bet ko, o iš jautienos kumpio. Iškepti jautienos nugarinės, išpjovos ar menties kepsnį, jau būtų iššūkis man, o čia iš karto iš kumpio 🙂 Kumpis, kaip žinia, yra kietas. Nenuostabu, nes pas jauti turbūt stipresnės vietos nėra, kaip jo galinės kojos (jis gi sugeba ir ant dviejų kojų atsistot kai reikia 🙂 ). Raumuo stiprus, bet tuo pačiu labai aromatingas ir skoningas. Kumpis labiau tinkamas, troškinimui, supjaustytas ar gerai išmuštas, pvz. befstroganui.Bet, kaip paaiškėjo, ir kepsniui kumpis tiko 🙂 Nugarinė ar išpjova tiktų dar labiau.
Kadangi nežinojau, kas gausis su mėsa, nusprendžiau padaryti ir padažą. Čia tam atvejui, jei mėsa būtu sausa arba kietoka. Nusprendžiau daryti vyno padažą. Prisiskaičiau begales receptų, bet nė vienas netiko, todėl kažką prikūriau savo ir gavosi netgi labai gerai 🙂 Beje, nemanykit, kad vynas padažui tinka bet koks — naudokit, tokį, kokį ir patys mielai gertumėte. Ir dar, padaže alkoholio turėtų beveik nebelikti, todėl nebijokite po to vairuoti 🙂
Taigi, su iššūkiu susitvarkiau — pavyko viskas labai labai gerai ir skaniai. Mėsa žinoma, netirpo burnoje, bet buvo pakankama minkšta, ilgai žiaumoti nereikėjo:) Siūlau pabandyti.
- 400 gr. jautienos filė be kaulo;
- 2 v.š. Balzaminio acto (balsamico);
- 1 v.š. Vorčesterio padažo;
- 1 v.š. medaus;
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus;
- druska, pipirai.
Padažui
- marinatas likęs nuo mėsos;
- 100 ml raudonojo vyno;
- 1 v.š miltų;
- 1 svogūnas;
- 300 ml jautienos sultinio.
Pradžioje reikia pasiruošti mėsą. Pirmiausia nuo mėsos reikia nupjauti visas plėves, sausgysles. Po to paimkite šakutę ir gerai mėsą pabadykite iš abiejų pusių. Badydami pajausite, koks kietas būna kumpis 🙂 Tada mėsą pabarstome pipirais ir druska iš abiejų pusių. Kiek barstyti? Pagal skonį 🙂 Mėsą dedame į mašelį, į kurį supilame produktus marinatui: alyvuogių aliejų, balzaminį actą, vorčesterio padažą, medų.
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Maišelį užrišame ir paminkome rankose, kad visaks gerai išsimaišytų, įsigertų į mėsą. Mėsą marinuojame, kiek turime laiko:) Aš marinavau gal 8 valandas — atrodo tiek užteko. Išmarinuotą mėsą dar pabadome, pabarstome pipirais, jei reikia ir druska. Į gerai įkaitintą storapadę keptuvę (ketaus arba plieno) su aliejumi dedame savo kepsnį ir jungiame orkaitę, kad pradėtų kaisti. Keptuvėje jautieną kepti ant vienos pusės kokias 3–4 minutes, ir tiek pat ant kitos (versti tik vieną kartą). Mėsa turi gerai paruduoti.
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Apkeptą mėsą dedame į blieką ir į orkaitė, kuri jau turėtų būti įkaitusi. Kepame nustatę temperatūrą ant 190 laipsnių. Ir dabar linksmiausia dalis — neperkepinti mėsos. Man patinka jautieną pusiau kepta (arba pusiau žalia 🙂 ), t.y. medium rare. Taip keptos mėsos viduje turi būti maždaug 55 laipsniai. Todėl aš rekomenduoju kepsniams naudoti mėsos termometrą 🙂
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Mano gabalas kepė ~9–10 minučių, bet viskas priklauso, nuo kepsnio dydžio, storio. Iškeptą kepsnį ištraukiame iš orkaitės, ir leidžiame jam pabręsti 10 min. Jokių būdu nepjaustome. Kepsnys dar savyje keps, ir jo temperatūra viduje dar pakils.
Padažas
Kol mėsa keps orkaitėje ir bręs darome padažą. Toje pačioje keptuvėje kepame žiedais pjaustytą svogūną. Svogūnas turi suminkštėti ir pakepti.
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Po 3–5 min dedame miltus ir gerai išmaišome, miltai turi gerai susimaišyti su reibalais ir svogūnais, neturi pridegti ar susigumuliuoti. Supilame likusį nuo mėsos marinatą, sultinį ir vyną. Gerai išmaišyti, padažas po kiek laiko pradės tirštėti. Virinti tol, kol nugaruos maždaug dvigubai.
![]()
Norėdami pamatyti didesnes nuotraukas — spauskite ant jų.Supjaustome mėsą, dedame į lėkštes ir skanaujame su raudonu vynu.
pospichal:
Dobrý den, jsem soukromý věřitel a nabízím půjčku s nízkou úrokovou sa...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Juozapas:
Aš asmeniškai mėgstu grikių košią, girdėjau iš ne vieno šaltinio, kad ...
Perlinių kruopų košė su mirkalu
strnadova hana:
Dobrý den, potřebujete naléhavou půjčku od paní Strnadové Hany, je to ...
Aromatinga kava namų sąlygomis
Paremkite ‘Ką Suvalgyti?’ aplankydami rėmėjo hipster.lt puslapį!
5% nuolaida Jums su kodu „kasuvalgyti.lt“
mmmm.…seile nutyso beskaitant 🙂
Siaip, jau befstrogenas yra gaminamas TIK is ispjovos, o ne kumpio..Butu gerai, kad kolega neklaidintume tautos..:)
Deja deja. Strogonovas daromas su jautienos filė, o tai gali būti tiek išpjova tiek kumpis tiek kryžmė.
na, jei paieskotum internete Beef Stroganov receptu, turbut visur sutiktum, kad reikia paimti “tenderloin”, kas neabejotinai reiskia ispjova..O jei dar ir istorija sio patiekalo pasidometum, tai nebesigincytum, kad generolui tuo metu negalejo pakisti bet kokia jautienos vieta..:)
Bet bala nemate..pasilikim prie savo nuomoniu..
P.S. Dedu pliusa sitam tavo receptui..vakar isbandziau..siuuuper! 🙂
Na jei iki galo tai http://en.wikipedia.org/wiki/Beef_Stroganoff nieko apie išpjovą nesako, o kalba eina apie filė. Internete yra strogonovu ir iš kiaulienos, bet ar tai gali ką nors reikšti? 🙂
Vat džiugu, kad patiko:) ar iš kumpio darei?
Tep, is kumpio, nes tokia ir buvo sio issukio esme, ane? 🙂
Siaip Wiki, niekada nebuvo pats patikimiausias saltinis..
Bet kalba eina apie auksta pareiguna Stoganova, kuris tikrai kieto kumpio neesdavo…O, kad sovietinis “obschepytas” pradejo befstrogena daryti is bet ko, cia jau kitas dalykas..
Kaip ir pats sakai..gi nepavadinsi cepelinu su grybu idaru autentiskais cepelinais? Cepelinai yra cepelinai, befstrogenas yr befstrogenas..:)
Kitas dalykas dėl ko kumpis man atrodo labiau tinkamas, tai yra tas, kad kumpis yra labiau aromatingesnis už išpjovą 🙂 nu bet aišku, kas kaip nori tas taip daro 🙂
jautienos filė anglakalbių receptuose labai dažnai ir yra turima mintyje — išpjova.
Ispudinga!!! Bet jau geriau buciau dabar nepamacius, nes pilvas jau ir taip burzge vakarienes 😉
[…] tariant radau skaniai atrodantį receptą su jautienos kepsniu raudono vyno padaže. Žiūriu, kad marinavimas trunka8 min ir valgio gamyba […]
Niekada nekepkite mėsos kol ji paruduos !!
Kodėl?
Todėl, kad taip kepant susidaro kacerogenai, kurie sukelia vėžį.
Nereikia mėsos kepinti iki juodumo, nes taip labai sveika, tuo tarpu mėsa paprastai pakepus, nieko baisaus jai neatsitinka.
bet juk visada zmones kepindami mesa pakepina kuo rudziau kad kai tusini butu skaniau.juk ne visi ir serga tuo veziu galima i gmail placiau?
Ačiū labia už idėja!
nerealiai skani vakarienė gavos valentino dienos proga 🙂
Sumarinuota nugarinė, pakaks iš mažo iššūkio 🙂 nekantriai lauksim rytojaus ir kepsim bei ragausim 🙂